Berlin. Batalia din Gropius

(volumul 3 al seriei BERLIN)

 de Fabio Geda & Marco Magnone

 

Editura Corint
Data aparitiei: 2016
Traducere: Geanina Tivda
Numar pagini: 226

 

  Mi-a sosit prima livrare  Portokal.ro , a unui nou actor mare pe piata de distributie a cartii. Romanul mult dorit, al treilea volum din seria Berlin, a venit impachetat migalos, cu multa atentie si respect pentru clienti, lucru pe care o sa il aprecieze toti cititorii ce stau cu grija starii in care le ajunge coletul bruftuluit pe traseu de catre curier. Cu Portokal, sigur ati scapat de teama asta.

  Am descoperit recent saga Berlin , primul volum a aparut in limba romana in 2015 si sunt lansate intr-un ritm sustinut de Editura Corint. M-a atras estetica deosebita a tehnoredactarii, dar povestea cuprinsa intre copertile ca niste afise de film cartonate e marea senzatie care o sa faca orice explorator livresc, sa adore aceasta serie distopica. As compara-o cu serialul Lost intr-o varianta cu adolescenti. Altfel, dar tot asa, cu intercalari de evenimente prezente si trecute, care explica istoria personajelor pana ajungi sa le indragesti pe toate. Chiar si pe cele mai negative… Sau cu Imparatul mustelor combinat cu Jocurile Foamei si scrisa in stilul lui Cei 100. Are aventura, suspans, dar si psihologie familiala si de grup, la nivelul oricarei opere literare pentru adulti.

berlinn

  In primul volum, BERLIN.Focurile din Tegel, suntem transpusi in anul 1978, la trei ani dupa ce un virus a ucis toti adultii din Berlinul de Vest, lasand in urma un oras spectral locuit doar de copiii supravietuitori. Dar si acestia raman sub o amenintare implacabila, pentru ca in clipa in care se apropie de varsta adulta, se sting si ei unul cate unul…

Intr-o vreme cand Berlinul era divizat el insusi intre Est si Vest, grupuri de fete si baieti minim organizate se impart in cinci tabere numite dupa partea din oras pe care si-au ales-o ca baza: Gropiusstadt, Havel, Reichstag, Tegel, Zoo. In acest intai act al distopiei, aventurile se precipita odata cu rapirea micutului Theo, de pe insula unde traia ingrijit de fetele din Havel. Ele, impreuna cu unii baieti din Gropiusstadt, care incearca sa le ajute, strabat orasul pustiit, in cautarea celui mai tanar  membru al comunitatii.

berlin1_final_hd

 Actiunea devine si mai alerta si aventura si mai plina de suspans in volumul doi, BERLIN. Zorii din Alexanderplatz. Autorii reusesc cumva sa amplifice totul. Inclusiv plonjoanele in trecutul fiecarui personaj, facandu-te sa le intelegi si mai bine si sa empatizezi si mai puternic cu ele.

O noua prezenta haituitoare va ingrozi crancen adunaturile de adolescenti si copii confuzi, pe care am inceput sa-i cunoastem in primul volum… Dar tocmai confruntarea cu bestia misterioasa va accentua vartejul de sentimente si provocari psihologice carora tinerii trebuie sa le faca fata. Se pot uni contra unei primejdiei ce ii vizeaza pe toti? Vor reusi sa ramifice legaturi de prietenie si intre grupuri? Cat de utile sunt mobilizatoarele sentimente de dragoste fraterna sau romantica, in fata pericolului imediat? Va rezista camaraderia rezultata prin alianta din focul luptei si dupa ce amenintarea nu mai e la fel de grava?

berlin2_final_hd

  Acest articol se doreste o prezentare a volumului trei din serie : BERLIN. Batalia din Gropius, dar n-am putut sa nu povestesc si despre celelalte doua, macar un pic. O certa progresie calitativa, pana acum, de la volum la volum. Acesta parte a treia este chiar mai palpitanta decat primele doua, desi parea aproape imposibil sa se ridice si mai sus stacheta.

  A cazut iarna peste Berlinul tot mai ruinat, frigul si zapada sunt ele insele greutati care se adauga dificultatilor pe care le au deja grupurile de copii supravietuitori.

Adolescenta Wolfrum se trasnsforma intr-o veritabila amazoana pusa pe incursiuni razboinice, odata cu capturarea cailor ce au mai putut fi gasiti in oras, de tabara pe care o conduce. Fara sa aiba alt obiectiv decat insasi distrugerea si actiunea provocatoare de adrenalina care ii face sa se simta vii, hoarda salbaticita adolescentina din Tegel, ataca pe rand castelul fetelor de pe Insula Havel si apoi grupuletul dezorganizat de copilandri din Zoo. Incendiaza si prada, simtindu-se tot mai puternici, deplansandu-se odata cu furtuna ce creste in intensitate. Intentioneaza sa ia cu asalt si baza baietilor din Gropius.

Condusi de carismaticul Jakob, acestia sunt insa pregatiti psihologic inca de cand observasera craniile lasate ca insemne de dominare peste tot in oras de  cei din Tegel, iar acum au primit si alertele declansate de refugiatii din celelalte locatii devastate. O confruntare teribila se pregateste intre cetele reunite de strategia lui Jakob, sub semnul tradafirului, si haita invadatoare dezlantuita si haotica, condusa de Wolfrun si calaretii ei, sub simbolul sinistrului craniu. Iar vijelia se inteteste tot mai tare si ea.

berlin3

 Intre timp, in Reichstag, odata cu schimbarile de conducere, prin disparitia adolescentilor-lideri ajunsi la maturitate, infloresc intrigile de curte regala.

Timo, care a tot crescut caracterial pe parcursul seriei, devenind mostenitorul iluminat al taberei sale, trebuie sa faca fata alaturi de prietenul sau Vierme, tentativelor Claudiei, secondata de Roberto, de a-l inlatura. Un secret dilematic e marturisit. Exista  posibilitatea evitarii decesului cauzat de virus, in anumite conditii, dar adoptarea acestei metode are implicatii psihologice tulburatoare.

  In acest al treilea volum, incursiunile in trecut nu mai sunt la fel de dese, fiindca, pe de o parte, actiunea continua nu lasa timp de rememorari, dar si pentru ca majoritatea personajelor sunt deja foarte viguros definite.

Exceptia apare in secventele despre istoria personala a lui Wolfrum, problemele ei familiale fiind macar o scuza teoretica pentru spiritul sau distrugator si lipsit de emotivitate pozitiva fata de oricine altcineva in afara calului sau.

berlin44

  Mi se pare mai realista aceasta distopie cu adolescenti, decat multe altele scrise exclusiv pentru adulti, pentru ca supravietuitorii nu isi pierd increderea unii in altii. Continua sa colaboreze si sa faca intelegeri, nu se izoleaza in salbaticie. Chiar si conflictele sunt ca unele de scoala, violenta dintre ei nu este dusa decat rareori la extrem. Poti sa intelegi pana si motivatiile deviante ale celor care se comporta cel mai rau. Cred ca in maniera asta, preponderent pozitiva, s-ar manifesta cei mai multi dintre oameni (maturi sau minori) dupa un asemenea eveniment decimator, si nu ar deveni toti niste fiare, instantaneu. Asta nu inseamna ca volumele seriei au mai putine aventuri ca alte carti distopice. Dimpotriva. Te tin cu sufletul la gura si mereu in incordare, sa nu li se intample ceva personajelor pe care le indragesti cel mai mult.

  Imi place cum descriu cei doi autori lumea post-apocaliptica si cum ajungi sa cunosti orasul Berlin insotindu-i pe protagonisti. Ramane, inca, un mister de ce s-a ales datarea intrucatva arhaica, desi saga este atat de recent aparuta. Probabil scriitorii aveau nevoie de Zidul Berlinez atat de tare, incat au ales o realitate alternativa, in locul unui viitor distopic clasic. Sau e doar un artificiu creat din simplul motiv de a fi originali comparativ cu orice alt scenariu de gen? Daca asta ar fi, sigur intentia a reusit pe deplin. Este si o atractie in plus sa descoperi alaturi de adolescentii supravietuitori, Berlinul decazand. Sa te intrebi ce e dincolo de Zid, ce s-a intamplat cu partea de Est, care parea altadata mult mai sumbra, ce se petrece in restul oraselor, in restul lumii? Dar si sa iti imaginezi empatic ce ai face tu in locul celor ramasi. Carui grup te-ai alatura? Ce gen de locatie ai alege pentru baza ta? Ai ramane in cartierul tau sau te-ai stabili in Gradina Zoologica, pe aeroport sau intr-un castel inconjurat de parcuri, asa cum fac grupurile de fete si baieti din romanele seriei?

   Realism si fantezie la superlativ in saga Berlin! Care continua furtunos – nu suntem inca nici la jumatatea ei – ne anunta editorii…

                    Cartea poate fi comadata pe site-ul librariei virtuale Portokal.ro

Daca v-a placut Seria Berlin, va vor incanta la fel de mult romanele cu subiect asemanator : Disparuti de Michael Grant si Cei 100 de Kass Morgan